Hae
Tiina K

Yrittäjyys – mitä se on ja mitä se vaatii?


Olen ollut päätoiminen yrittäjä nyt reilun 5 vuoden ajan. Vuodet ovat pitäneet sisällään niin onnen kuin ahdistuksen kyyneliä. Onnistumisia ja hetkiä, kun mistään ei tule mitään. Hetkiä kun koen olevani vapaa kuin taivaan lintu sekä myös hetkiä kuin olisin loukussa ja elämäni pohjalla. Se on normaalia – se on vain elämää.

Päivääkään en ole kuitenkaan valintaani katunut. Pikku tyttönä minulla oli jo haave olla yrittäjä. Halusin seurata vanhempieni jalan jälkiä ja elättää itseni sekä perheeni sillä jonain päivänä. Viimeinen vuosikymmen on koulinut minua paljon ihmisenä mutta vuodet yrittäjänä ovat kasvattaneet sitäkin enemmän.

Jos aina sanotaan, että suuria muutoksia tulee lapsuudessa ja nuoruudessa niin uskallan väittää että aina 25-30 vuotiaaksi asti. Varmasti myös pidemmälle, kun jonain päivänä huomaa, ettei olekaan enää niin villi ja vapaa. Täytyy ottaa isosti vastuu omasta elämästä. Löytää se suunta ja päämäärä. Tietää mitä haluaa ja alkaa tehdä töitä kaiken eteen, jos jotain haluaa saavuttaa.

Olen päämäärätietoinen ja välillä jopa uhkarohkeasti kulkenut polkujani. Ajattelen, että: ”se ei pelaa, joka pelkää”. Usein tehdessäni myös mietin: ”mitä tapahtuu jos epäonnistun?” Yleensä ei mitään kovin pahaa eli niin kauan kuin tiedät sen, etten tule ainakaan kuolemaan voin mennä ja touhuta.

Ajattelen pitkälti niin, että mieluummin yritän kuin jättää yrittämättä. Onko se sitä todellista yrittäjä luonnetta?

Ei tarvitse ainakaan vanhana katua, että on jättänyt asioita tekemättä tai elämättä. En pelkää epäonnistumista mutta en myöskään pidä siitä. Tuskin kukaan siitä pitää mutta jos ei koita – ei ainakaan onnistu.

Vahvat suunnitelmat ja selkeät päämäärät

saattavat pelottaa ja luoda tietynlaisia mielikuvia ihmisestä. Tiedostan tämän myös itse ja varsinkin, kun kirjoitan ja puhun asioista omalla nimelläni. Koen, että tärkeintä on olla rohkeasti oma itsensä. Tehdä rohkeasti sitä omaa juttua ja elää oman näköistä elämää. Ei tarvitse elää yhteiskunnan normien tai muiden odotusten mukaan. Tärkeintä on tietää se minne itse kuuluu ja mitä haluaa.

Tiedän mitä haluan työelämässä, kilpaurheilussa, parisuhteessa ja elämässä. Olen valmis tekemään töitä niiden eteen. Rehellisyyden nimissä todella paljon töitä. Silloin on tärkeää, että lähipiiri koostuu ihmisistä,jotka ymmärtävät sinua. Aina ei tietenkään tarvitse ja voi ymmärtää kaikkia mutta tärkeää on yrittää. Usein ajattelen silloin, kun en ymmärrä: ”Ei minun tarvitse. Tärkeintä, että on onnellinen ja nauttii siitä mitä tekee”.

Usein samoja arvoja ja asenteita omaavat ymmärtävät toisiaan ja osaavat samaistua paremmin moneen asiaan. Tämä on tärkeä myös työelämässä ja monella elämän osa-alueella. Tämän olemme saattaneet huomata jo varhain harrastusten myötä. Samanhenkiset ihmiset tekevät saman tyylisiä asioita esim. kilpaurheilijat tai joogaavat intohimosta.

Tärkeää on yhteneväinen päämäärä

Yhdessä voimme olla enemmän ja päästä pidemmälle. Tästä syystä tätä tavoitellaan niin työyhteisöissä kuin yhteistyökumppaneiden kanssa. Kukapa ei haluaisi edetä elämässään.

Olen oppinut kantapään kautta elämässä sen, että mikään ei ole varmempaa kuin epävarma. Maailmantilanne, yhteiskunta, kumppanuudet, ystävät ja tuttavat – kaikki. Kuka vain voi kääntää sinulle kylmästi selkänsä. Joku samaan suuntaan kulkenut saattaa kompuroida yhtäkkiä tai eksyä polullaan hukaten suunnan elämältä. Silti meidän itse täytyy pitää ajatus kirkkaana kaiken keskellä.


Mietin usein kuinka voisin auttaa elämässään eksyneitä – tuskin mitenkään. Joskus on haparoitava löytääkseen oikean suunnan elämässään ja kokeakseen kantapään kautta mikä tuntuu oikealta ja hyvältä.


Kompurointia ja eksymisiä

Ovatko ne syy useisiin niihin tilanteisiin, kun joku ryhtyy yrittäjäksi ja lopettaa ensimmäisten vuosien aikana? Johtuuko se siitä, että vapaus valita ja määritellä omat työajat, valinnat ja toimenkuvan sokaisee ja kaikki tärkeä jää tekemättä. Usein yrittäjyyden alkutaipale ajatellaan ruusuisemmaksi mitä se on. On monta uutta asiaa mitä pitää hallita samaan aikaan, kun kaikki loppukin vastuu kaatuu syliin. Osa ajattelee yrittäjyyttä helpoksi taipaleeksi, kun samaan aikaan toiset saattavat ajatella sen olevan pelkkää kurapaskassa rämpimistä. On hurjia tarinoit yrittäjyydestä, joka vie halun ryhtyä yrittäjäksi. Yleensä ne ovat tarinoita ääripäistä. On niitä tarinoita, kun yrittäjät ei tee paljon mitään ja pärjäävät sekä niitä, jotka tekevät liikaa ja uupuvat. Molemmissa piilee vaaransa ja se, että huomataan ettei yrittäjyys ole oma juttu.

Tästä syystä tasapaino kaiken keskellä on tärkeää. Täytyy osata aikatauluttaa kaikki omiin päiviin. Suunnitella elämää pitkällä tähtäimellä ja muistaa merkitä kalenteriin myös vapaapäivät, harrastukset ja ne pakolliset pahat esim. kirjanpito ja veroasiat. Täytyy tehdä niitä kivoja mutta myös niitä vähemmän kivoja juttuja. Suurin oppi itsellä on yrittäjyys vuosina ollut suunnitelmallisuuden merkitys. Yrityksen asioista aina niihin arkisiin juttuihin, jotta tasapaino säilyy kaiken keskellä

en halua pelotella mutta…

yrittäjyys alalla kuin alalla vaatii sitoutumista. Nykyään entistä enemmän henkilöbrändäystä ja avoimuutta. Rohkeutta tehdä omaa juttuaan omilla kasvoilla ja palavalla intohimolla. Yrittäjäksi ei kannata ryhtyä silloin, jos kuvittelee että joku tulee hakemaan sinua kotoa ja sinun ei tarvitsisi olla äänessä taidoistasi. Mitä enemmän olet äänessä, olet oma ihastuttava persoonasi ja näytät osaamisesi sen varmemmin tulet pärjäämään.

Tehdään rohkeasti omaa juttua  ja annetaan jokaisen meistä säihkyä


PS. Jos tiedät hyvän tyypin, joka kokee kauneudenhoitoalan omaksi ja taitaa mielettömiä kykyjä niin vinkkaa hänelle, että minulla voisi olla hyvälle tyypille paikka auki Salongilla.

Meillä jokainen tähti saa hehkua kirkkaana ja toteuttaa omalla intohimolla juttuaan <3


Ota kaikki tilit seurantaan

YouTube / TikTok / Snapchat

Työtilit: TIK Salonki / XCryo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.